BACK

日光綠宅 Light Apartment

Light Apartment

住宅空間 / 台北天母

     Sharing the light-and-nature with all family in the space

    

     設計概念是以「家人」為出發,在室內只有65米平方公尺的空間中規劃以公共空間為中心的居住空間,主軸設定在進到室內後的客廳一路連結至餐廳,讓家人彼此的生活起居使用空間都可以看到彼此,家人在客廳休憩時可以看到在廚房準備料理的媽媽,而媽媽在準備美味的佳餚時,也可以陪伴到在使用多功能大餐桌做作業的孩子,以公用空間貫穿整體居家作為串連家人的空間
      全室的櫃體都是使用環保規格最高的F1愛樂可合板,並且以減少耗能與材料的工法,讓底材直接使用於完成,底材即面材,不再面貼多餘的材料與裝飾,達到真正的環保以及展現材料本質的美。
      為了機能性和視覺延伸,在客廳與餐廳主牆上設計了許多的線條及長型層板架,層板是活動式的,可以隨使用的需求及喜好,隨意地調動在每一個線條上,所以延伸視覺的線條同時也是活動層板的軌道。由於正常層板陽角對於動線與安全有衝突,所以在所有的層板上導出了30度與60度的斜角, 這個角度的設計增加了空間內的變化性,並且以此角度為地坪線條的走向讓室內增加是覺得延伸感及豐富性。
      本案件有一大利基就是窗外的綠意,為了將戶外的自然與光線引進室內,使用了弱化建築界限的手法,利用玻璃護欄加自然材的實木扶手,讓戶外的景色可以一覽無遺,在室內公用空間就可以感受四季的變化。同時,在陽台鞋櫃與天花板的設計上,除了使用實木的材料呼應戶外的自然,也使用與室內一樣概念的線條延伸之設計,設計與視覺都以一貫之。
      主臥室部分設計簡潔清爽,風格用色則是沿襲公共領域的自然與減壓,避免不必要的裝飾壓縮空間以自然環保為出發點。小孩房則是洋溢繽紛童趣,舒服自然的藍色為主牆色,運用上下鋪將空間利用加大,並且加上溜滑梯連結上下鋪,讓兩個小寶貝可以在家也能開心玩樂,旁邊的臥鋪設計除了下方的收納空間外,也讓陪伴小朋友遊戲的爸媽或長輩有個可以坐臥休憩的空間,每個功能性的設計都希望能讓空間可以與家人展開對話,感受到家人的存在。

      Concerning the owners of the apartment, who care about the family activities very much, so using “Family” as the concept to generate the idea. To design the shared area as the connection of living in the space which is only 65 square meters. The main connection  is from the entry to the dining room and kitchen that is also the end of the space. To let family can see each other in thespace, either at the living room watching TV or at the kitchen making delicious meal, they all can share their life to each other. The space is opened and shared.
       All the cabinets are made by Araucoply board, which is the highest level base material of ECO regulation, furthermore, it is more ECO by using the method without adding surface materials or decorated materials to the base. Therefore, it shows the real beauty of the material and real green of ECO.
     For functional and visual extensional design, using a lot of line rail and linear shelves, and those shelves are movable, they can be moved to any place you want in any line rail. In order to create the variety and diversity, cutting 30 and 60 degree angle on the linear shelves and the floor is also array to the angle.
    There is a wonderful advantage of the apartment that is the green nature out of the window. So, using glass wall to reduce the boundary of the architecture, then it can introduce the nature outside into the space. And, the material of the cabinet on the balcony is natural wood, it exactlysuit the nature of outside. The linear visual design of the ceiling and cabinet at the balcony is just like the visual inside.
      For the master room, designed simple and elegant style to avoid the unnecessary decoration that might reduce the space. And coming to the kids’ room, besides the interesting color and decorated stickers, it is put a slide on the bunk bed. So that two beautiful kids can have a great playing time in their own room. The small platform beside the slide provide an area for elders to sit with playing kids. Every design in the space is designed for family interaction.

設   計   者  :  欣琦翊設計有限公司 

參   與   者  :  林真琦 何欣

空 間 性 質 :  居住空間

建 築 本 體  : 公寓

座 落 位 置 :  台北市士林區  天母

基 地 面 積 :  室內19坪、室外4坪

Company   :  C.H.I. Design Reserch Studio 

Designer     :  Lin, Chen-chi  +  Ho, Horace

Function     :  RESIDENTIAL

Structure     :  Apartment renew

Location      :  TAIPEI

Area             :  Interior 65㎡ + Terrace 12㎡