BACK

稻映.共生

Symbiotic House

住宅設計 / 宜蘭

 

     

Design by C.H.I. Design Studio

Photography by Ivan chuang

古代農家常說:「一步一腳印」說明傳統在耕作插秧時,一步一步一秧一秧施作時的動作.象徵做事腳踏實地終有收穫.

 

   此案屋主崇尚於農耕的自然,加上位置位於田中央,便以古人生活的精神作為整體設計的出發.全建築外牆使用稻桿混水泥砂漿以融於週遭的環境之中.

 

    室內主體平面以象徵腳印的弧線刻畫出視覺的動線,並以在地傳統工法的磨石子施作,讓室內也與在地產生連結.四周大量的落地窗引入光線的同時也將週遭環境帶入室內,讓人處於室內就能感受到四周農田環境的四季變化與收作.

There’s a old saying of farmers in Taiwan: “one step one footprint”. It tells the move of farming, means to be practical, then you will get abundant harvest.

  This project is located in the center of farm. And the house owner is an advocate of nature. So, we took the spirit of the old saying as the main concept.

   The building wall is made of rice rod and plaster, to fade into the surrounding. Regarding to the main plan of interior, taking a curve to symbolize the footprint, and using the terrazzo floor which is local method of construction, then the connection of interior and locals are created. 

 

   To bring the surroundings into the interior by using picture windows, to let people can feel the natures of surrounding, such as season change…etc.